Aktuális

 

 

2017.nov.11. Madách Színház, Kováts Kriszta Koncert, Játékok és szerelmek,

háttérképek, látvány

 

 

-2017. FUGA Budapesti Építészeti Központ, TEXHIBITION,csoportos textil kiállításon két függönyömmel vettem részt

 

-2017. Péceli Ráday Kastély, KÖNYV-KÉP című kiállításán

a NYITOTT KÖNYV című képemmel szerepeltem

-2017. július 8.- augusztus 31.

PELSO, ” RÓMA ÚTJAIN” című, XI. Országos Kerámia és Gobelin kiállításon két tűképpel szerepelek. (Balaton Múzeum, Keszthely)

A fény beragyog, bevilágít, felvillan, megmutat, vezet… Hosszú év/tized/ek óta izgat a fény, egyéni és különleges technikát találtam ki a “befogására”. Ceruza helyett gombostűkkel rajzolok fénylő utakat, ábrákat, feszített, speciális textilre. A technikám sajátossága miatt hétköznapi, személyes történeteimet jelekké, motívumokká kell fogalmaznom. Ez a megközelítés gyakran játékos és ironikus megoldásokat eredményez. Az aprólékosan, kézzel tűzdelt vonalstruktúrák rajzolata dekoratív mintarendszert alkot. Akár egy térkép…

 

 

-2017. május 7. este  fél nyolc BJC BUDAPEST DZSESSZKLUB Kováts Kriszta JÁTÉKOK ÉS SZERELMEK című lemezbemutató koncertje – A háttér-képeimen téteket, szervákat, kijátszott és ki nem játszott lapokat,  férfi-nő közti játszmákat festettem meg játékosan.

KKKoncert háttérképe

háttérképeket)

Íme a Dominó

 

 

-2017. március 31 -április 30. BÁLNA

-DESIGN HÉT/ MADEINHUNGARY/TEXHIBITION 

 Nemzetközi kortárs design és textil kiállítás

SZÍNES ABLAKOK című, esti fények ihlette új függönyanyagom, transzfer nyomott, 100% pamut

a függönyöm a MŰTÁRGY.COM DÍJÁT nyerte el!!!

Amikor átnézek a Rózsadombra, színes ablakok százai csillognak a holdfényben. A függöny teljes szélességében.

 

2016. BALTAZÁR SZÍNHÁZ, Örkény: Nézzünk bizakodva

              a jövőbe / színházi előadás, díszlet-jelmez

a  közös munka alatt  Baltazár függő lettem…

 Örkény: Nézzünk bizakodva a jövőbe

Örkény: Nézzünk bizakodva a jövőbe...

 

-2016. BÁLNA, Design Hét /madeinhungary/TEXHIBITION 

Jacquard szövésű textiljeimmel vettem részt a kiállításon. Minden alkotásom mögött egy történet bújik meg. Így született az ABLAK című sorozatom is.

Ha bámulok ki az ablakon és sokáig nézem a hegyek távoli domborulatait, motívumként rögződik bennem a látvány. A pozitív-negatív felületek játékos ismétlődése optikai hatást eredményez.A jacquard szövési technika szerelmeseként, a rajzosság és a festőiség kontrasztja, a határozott vonal és az egymásba folyó tónusok mintává fogalmazása izgatott.

ABLAKBÓL, 1992. jacquard szövet, len-pamut keverék

 

ABLAKOK,2016. jacquard szövet, 100% pamut

100 % pamut, 140 cm széles

 

-2016. MANKAHÁZ/FESTŐTÁBOR idén  július-augusztus heteiben lesznek, a régi táborosokat az augusztus 4-től kezdődő héten várom.

2016. ÁTRIUM MOZI / MAGYAR FLÓDNI címmel Kováts Kriszta koncertelőadása, Nyáry Krisztiánnal  (díszlet-jelmez)

2016. Royal Orfeum, ANYÁD KÍNJA, színházi előadás  (díszlet-jelmez)

Anyád kínja címmel

 

-2016. Egyetemi Könyvtár: ALVÓ PÁRNÁK

 Amikor beléptem az Egyetemi Könyvtár lenyűgöző épületébe, meghallottam, ahogy a világ dolgairól mindent tudó múzsák és tudós férfiak, bátorítólag nézve le ránk a falakról, azt mondják: Szundíts egyet bátran, ha elfáradtál, aztán olvass, tanulj, gondolkodj tovább…és mert időtlen idők óta figyelnek ránk fentről, néha ők is elbóbiskolnak. Hát megterveztem, megfestettem a múzsák, tudósok seregét – szundikálva. Így születtek az “alvó párnák” a Könyvtár olvasótermébe.

Egyetemi Könyvtár felkérésére

“GEOMETRIA”, szitanyomat, 100% pamut, 32×32

 

-2015. PALMETTA GALÉRIA /Design Hét alkalmából nyílt  kiállítás november közepéig látható.

megnyitotta: Szalay András, DLA építész

Augusztusban készítettem szögesdrót párnámat, melyet  megfáradt kerítés-építőknek szántam, de remélem, több is van benne, nem csak toll.

PÁRNA2015., drótháló, szögesdrót, libatoll, 46×50 cm

DRÓTHÁLÓ, SZÖGESDRÓT, LIBATOLL, 46X50

 

-2015. M21 GALÉRIA, ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED, PÉCS 

A Zsolnay Fesztivál keretében, a Nemzetközi Patchwork kiállításon meghívott kísérő kiállításként, tűképeim július 25- augusztus6-ig láthatóak.

-2015. Szombathelyi Képtár / Textilművészeti Triennálé A Szombathelyi Textil Triennálé nemzetközi textiles fórum és kiállítás  évtizedek óta. Az idei kiállításon FONÁK HELYZET című alkotásom látható.

textil, gombostű, színes selyemcérna

FONÁK HELYZET, 2015., textil, gombostű, színes selyemfonál

 

-2015.  MANKAHÁZ Festőtábor – Idén is lesz július-augusztusban, a régi táborosokat július 25- kezdődő héten várom.

2015. Zsolnay Kulturális Negyedben, az Ignác-Ház Galériában Pécsen, február 6-án 17 órakor kiállításom nyílik.

Tűkörkép, 94x94, textil, gombostű

Meghívó 2015.02.06.

 

2015. Orosházi Petőfi Művelődési Központ január 21-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából Orosházán nyílt kiállításom. Nézőpont címmel a Petőfi Művelődési Központban február 18-ig látogatható.

Tűző nap, 94x94

-2014. MANKAHÁZ-FESTŐTÁBOR  június 11 és 15 , illetve 25 és 29 közt kis művészteleppé  alakult át a Mankaház. A hetes festő táborokban öt – tíz éves  gyerekekkel különféle ceruzákkal, krétákkal ismerkedtünk, szabadban firkáltunk, szabadon  pacáztunk, festettünk, nyomtattunk, ragasztottunk,  leveleket  csipkéztünk,  gyapjút szappanoztunk, labdákat gyúrtunk, énekeltünk, kalandoztunk szivarfától hintáig, felhőket bámultunk, csigákat szelídítettünk… csudijó két hét volt, kivételes kölykökkel, kivételesen jó időben. Szülők írták a tábor után: Nem is  gondoltam, hogy ilyen ügyes a  gyerekem…. Mi is örültünk, de a gyerekek kifejezetten boldognak tűntek…. Hú, de izgi dolgokat csináltatok… Már sajnálom, hogy anno ellógtam a rajzórákat, azóta én is leülök melléjük, együtt csináljuk…. ha fáradt vagyok, én is satírozok… és hasonlókat. Igen jól esett.

2014. Erlin Galéria, SZEMÉLYES ÜGY címmel

május 14-én  18   órakor nyílt kiállításom.

megnyitotta: Sinkó István festőművész,

közreműködött Török Ádám fuvolaművész.

94x94, textil, gombostű

2014.Karinthy Szalon, május 7-én 18 órától  kötetlen beszélgetés   Lévai Nóra  és Ruttka Andrea textilművészekkel.

CIPZÁR KISASSZONY2., cipzár, drót, papír

2014. KARINTHY SZALON / Fény és árnyék

április 22-én, 18 órakor nyílt kiállításunk Lévai Nóra textilművésszel,

megnyitotta FELEDY BALÁZS művészettörténész.

2014. FUGA Budapesti Építészeti Központ:

                A NŐ KIS HELYEN ELFÉR címmel   április 15-én 18 órakor nyílik kiállításom. Megnyitja:  Nagy Gergely építész, az ICOMOS elnöke,  hegedűn játszik: Szirtes Edina Mókus 

          

 

2013. IPARMŰVÉSZETI MÚZEUMBAN

 december 21-én nyílt csoportos kiállításon az  ” Év textilművésze” díjat  vehettem át.  A kiállításon a “Tűsarokhoz” című alkotásom látható.

2013. Művészet Malom, csoportos kiállítás március közepéig látható. A kortárs seregszemlén két tűképemmel szerepelek. 94x94, textil, gombostű

 

 –2013, MOZSÁR KÁVÉZÓ GALÉRIA /Tűlapó címmel  december 6-án kiállításom nyílt.

Megnyitotta: Darvas Ferenc nanotechnológus

Közreműködött: Darvas Ferenc zeneszerző, zongoraművész

 textilképek

 

 –  2013. NAGYTÉTÉNYI KASTÉLYMÚZEUM, a Művészek Karácsonyfái című rendezvényen, Időről időre címmel készült karácsonyfám 2014. január 6-ig látható.

2013. VAM  DESIGN CENTER/a Design Hét keretében (szeptember 26 – 30)   a “madeinhungary” csoporttal állítottam ki új, “személyes” függönyeimből néhányat. A kiállítást Martinkó József, az Oktogon Magazin főszerkesztője nyitotta meg.

SZABADSÁG, SZERELEM, 300 x 100, szitanyomás, varrott, 100% pamut

 

– 2013. TETŐ GALÉRIA április 19- május 5. egyéni kiállításomon tűképeim láthatók. Az impozáns egy légterű térbe, fehér falakra 13 tűkép és a tűkép ötletét adó két grafikám került.

 – 2013.  RÓZSAVÖLGYI SZALON, ESTI MESE című kiállításom látható:

A lányom lánya, a két éves Rozi, a család kedvence. Régóta a macskánkat, kutyánkat, nyulat és egyéb állatokat emlegető altatócskámmal ringatom álomba, aminek sikerét az is bizonyítja, hogy mostanában már a nyúlig sem jutok el(második oldal!). Ezen felbuzdulva kollázsokat készítettem róluk, amit aztán Karácsonyra, ajándékképp kibővítettem szeretett rokonaimmal is, a rájuk jellemző környezetben, a rájuk jellemző sorokkal megörökítve őket. Így lett belőle családi “mesekönyv”. Néhány képzőművész barátomnak megmutattam, mielőtt átadtam volna Rozinak. Nekik tetszett. Persze, ők ismernek minket. De talán azok számára is szerethető ez a néhány kollázs, akik nem ismerik a szereplőket. Lehet, hogy jobban jártak… Durell, többek közt a Családom és egyéb állatfajták című remek könyv szerzője válaszolta, amikor a famíliájáról faggatták: Ha kézben tudod tartani a családodat, valamit nagyon elrontottál… Én ezen a néhány lapon tudom csak.

 – 2012. KULTÚRA HÁZA, Balatonkenese, egyéni kiállítás

megnyitja: Fábri Péter író,

közreműködik  Kováts Kriszta színművész, aki örömömre  három   “rögtönzött” néma jelenetet ad elő arról, hogyan is  készülnek a tűképeim.

Ruttka Andrea textilművész Telefon: 06 30 944-4475 E-mail: ruttka.a@gmail.com

© 2011 Ruttka AndreaMinden jog fenntartvaWebdesign: Studio1